21 martie 2017

Răspunsul la rugăciune




1.  Toţi cei ce au încercat vreodată să folosească rugăciunea pentru a cere ceva s-au confruntat cu un aparent insucces. Asta e adevărat când este vorba nu numai de lucruri concrete ce pot fi dăunătoare, ci şi de rugăminţi strict pe linia acestui curs. Acestea din urmă, mai ales, ar putea fi interpretate incorect ca „dovadă" că acest curs nu are intenţii serioase. Şi totuşi, trebuie să îţi aminteşti afirmaţiile cursului - făcute în repetate rânduri - că scopul pe care îl urmăreşte este debarasarea de frică.

2.  Să presupunem, atunci, că lucrul pe care I-l ceri Spiritului Sfânt e chiar ce vrei, dar te temi încă de el. Dacă e aşa, obţinerea lui nu ar mai fi ce vrei. Iată de ce anumite forme concrete de vindecare nu se realizează nici când s-a realizat starea de vindecare. Cineva poate să ceară vindecare fizică pentru că se teme de vătămare corporală. În acelaşi timp, dacă s-ar vindeca fizic, ameninţarea la adresa sistemului lui de gândire ar putea să îi provoace mult mai multă frică decât expresia ei fizică. În acest caz, el nu cere de fapt eliberare de toată frica, ci îndepărtarea unui simptom selectat de el. Rugămintea aceasta, prin urmare, nu e deloc o cerere de vindecare.

3.  Biblia subliniază că toate rugăciunile îşi primesc răspunsul, şi asta e adevărat. Însuşi faptul că I s-a cerut ceva Spiritului Sfânt asigură un răspuns. Dar e la fel de sigur că răspunsul dat de El nu va fi niciodată unul care să sporească frica. E posibil ca răspunsul Lui să nu fie auzit. Dar e imposibil să se piardă. Sunt multe răspunsuri pe care le-ai primit deja, dar încă nu le-ai auzit. Te asigur că ele te aşteaptă.

4.  Dacă vrei să ştii că rugăciunile tale îşi primesc răspunsul, nu te îndoi niciodată de un Fiu de-al lui Dumnezeu. Nu îl pune la îndoială şi nu îl încurca, căci credinţa ta în el e credinţa ta în tine. Dacă vrei să Îl cunoşti pe Dumnezeu şi să Îi cunoşti Răspunsul, crede în mine, cel a cărui credinţă în tine nu poate fi zdruncinată. Poţi să Îi ceri Spiritului Sfânt cu adevărat, şi să te îndoieşti de fratele tău? Crede în adevărul cuvintelor lui datorită adevărului din el. Te vei uni cu adevărul din el şi cuvintele lui vor fi adevărate. Cum îl auzi pe el, mă vei auzi pe mine. Ascultarea adevărului e singurul mod în care îl poţi auzi acum şi cunoaşte în cele din urmă.

5.  Mesajul pe care ţi-l dă fratele tău de tine depinde. Ce îţi spune el? Ce ai vrea să îţi spună? Decizia pe care o iei în privinţa lui determină mesajul pe care îl primeşti. Aminteşte-ţi că Spiritul Sfânt este în el şi că Vocea Lui îţi vorbeşte prin el. Ce poate să îţi spună un frate atât de sfânt decât adevărul? Dar îl asculţi? Fratele tău poate nu ştie cine este, dar există în mintea lui o lumină care ştie. Lumina aceasta se poate răsfrânge într-a ta, dând adevăr cuvintelor lui şi făcându-te în stare să le auzi. Cuvintele lui sunt răspunsul pe care ţi-l dă Spiritul Sfânt. Ţi-e destul de tare credinţa în el să te lase să auzi?

6.  Nu te poţi ruga numai pentru tine, după cum nu poţi găsi nici bucurie numai pentru tine. Rugăciunea e o reafirmare a includerii, dirijată de Spiritul Sfânt potrivit legilor lui Dumnezeu. Mântuirea vine de la fratele tău. Spiritul Sfânt Se extinde din mintea ta la a lui şi îţi răspunde ţie. Nu poţi să auzi Vocea pentru Dumnezeu numai în tine, pentru că nu eşti singur. Iar răspunsul Lui e numai pentru ce eşti tu. Nu vei cunoaşte încrederea pe care o am în tine dacă nu o extinzi. Nu vei avea încredere în călăuzirea Spiritului Sfânt şi nu vei crede că este pentru tine dacă nu o auzi în alţii. Ea trebuie să fie pentru fratele tău fiindcă este pentru tine. Să fi creat Dumnezeu o Voce numai pentru tine? Poţi oare să Îi auzi răspunsul dacă nu le răspunde tuturor Fiilor lui Dumnezeu? Auzi de la fratele tău ce vrei să aud eu de la tine, căci nu vrei să fiu amăgit.

7.  Te iubesc datorită adevărului din tine, după cum te iubeşte Dumnezeu. Amăgirile tale te pot amăgi pe tine, dar pe mine nu mă pot amăgi. Cunoscând ce eşti, nu mă pot îndoi de tine. Aud doar Spiritul Sfânt din tine, Care îmi vorbeşte prin tine. Dacă vrei să mă auzi, auzi-mi fraţii în care vorbeşte Vocea lui Dumnezeu. În ei stă răspunsul la toate rugăciunile. Ţi se va răspunde când auzi răspunsul în toţi. Nu asculta altceva, căci nu vei auzi cu adevărat.

8.  Crede în fraţii tăi pentru că eu cred în tine, şi vei învăţa că credinţa mea în tine e justificată. Crede în mine prin credinţa ta în ei, de dragul a ce le-a dat Dumnezeu. Ei îţi vor răspunde dacă înveţi să le ceri numai adevărul. Nu le cere binecuvântări fără să îi binecuvântezi, căci numai aşa poţi să înveţi cât de binecuvântat eşti. Urmând această cale, cauţi adevărul din tine. Nu înseamnă să mergi dincolo de tine, ci înspre tine. Nu auzi decât Răspunsul lui Dumnezeu în Fiii Săi, şi ţi se va răspunde.

9.  A nu crede înseamnă a te pune împotrivă, sau a ataca. A crede înseamnă a accepta, sau a te pune de aceeaşi parte. A crede nu înseamnă a fi credul, ci a accepta şi a aprecia. Ce nu crezi nu apreciezi, şi nu poţi fi recunoscător pentru ce nu consideri de valoare. Vei avea de plătit un preţ pentru judecată, pentru că judecata e fixarea unui preţ. Şi, cum îl vei fixa, aşa îl vei plăti.

10.  Dacă a plăti e egalat cu a căpăta, vei fixa un preţ scăzut, dar vei cere un câştig ridicat. Vei fi uitat însă că a preţui înseamnă a acorda valoare, câştigul fiind deci proporţional cu valoarea acordată. Dacă a plăti este asociat cu a da, nu poate fi perceput ca pierdere, şi se va recunoaşte raportul de reciprocitate dintre a da şi a primi. Se va fixa atunci un preţ ridicat, datorită valorii câştigului. Deoarece preţul pentru a căpăta e pierderea din vedere a valorii, e inevitabil că nu vei acorda valoare lucrului primit. Considerându-l un lucru de mică valoare, nu îl vei aprecia şi nu îl vei dori.

11.  Nu uita niciodată deci că tu stabileşti valoarea lucrului primit şi îi fixezi preţul prin ce dai. Să crezi că e posibil să capeţi mult pentru puţin înseamnă să crezi că te poţi târgui cu Dumnezeu. Legile lui Dumnezeu sunt întotdeauna drepte şi întru totul consecvente. Dând, primeşti. Dar a primi este a accepta, şi nu a căpăta. E imposibil să nu ai, dar e posibil să nu ştii că ai. Să recunoşti că ai înseamnă să fii dispus să dai, şi numai fiind dispus să dai poţi să recunoşti ce ai. Ce dai e, prin urmare, preţul pe care îl pui pe ce ai, corespunzând exact preţului pe care îl are în ochii tăi. Iar acesta, la rândul lui, corespunde intensităţii cu care îl doreşti.

12.  Prin urmare, Îi poţi cere Spiritului Sfânt doar dându-I şi Îi poţi da doar unde Îl recunoşti.
Dacă Îl recunoşti în toţi, gândeşte-te ce mult Îi vei cere şi ce mult vei primi. El nu îţi va refuza nimic pentru că nu I-ai refuzat nimic şi, de aceea, poţi împărtăşi totul. În felul acesta, şi numai în felul acesta, Îi vei primi răspunsul, pentru că răspunsul Lui e tot ce poţi să ceri şi să doreşti. Spune-i deci la fiecare:
Pentru că vreau să mă cunosc, te văd Fiul lui Dumnezeu şi fratele meu.

***A Course in Miracles   ***"Dumnezeu merge cu mine oriunde mă duc."
Cristosul din tine nu sălăşluieşte într-un trup. Şi totuşi, El e în tine. De aici trebuie să rezulte că nu eşti într-un trup. Ce e în tine nu poate să fie în afară. Şi e clar că nu poţi fi separat de ceea ce e tocmai nucleul vieţii tale. Ce îţi dă viaţă nu poate sălăşlui în moarte. Nici tu nu poţi. Cristos e încadrat într-o ramă de Sfinţenie al cărei singur scop e să Îl facă manifest celor ce nu Îl cunosc, ca să îi cheme să vină la El şi să Îl vadă unde au crezut că sunt trupurile lor. Trupurile lor vor dispărea atunci, ca Sfinţenia Lui să poată fi înrămată în ei.